برگزاری همایش ملی ایده های کاربردی در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک در دانشگاه
چهارشنبه 20 مهرماه، همایش ملی ایده های کاربردی در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک با حضور رییس دانشگاه، مسئولین وزارت بهداشت، استانداری اصفهان و اساتید ایده پرداز در خصوص بیماری سالک، در مرکز همایش های علمی دانشگاه تالار لقمان برگزار گردید.
در ابتدای همایش دکتر شاهین شیرانی رییس دانشگاه، ضمن تبریک هفته وحدت و ولادت با سعادت حضرت محمدمصطفی(ص) و امام جعفر صادق(ع)، به مسئله مهم سالک که سالیان سال است در بعضی کشورهای شرقی بعنوان زخم شرقی یاد می شود پرداخت و خاطر نشان کرد: با تلاش های شبانه روزی کارشناسان بهداشت و فعالیت هزاران ساعت نفر، اقدامات خوبی در راستای پیشگیری و کنترل بیماری سالک صورت گرفته است.
رییس دانشگاه افزود: در بهترین شرایط ممکن، تنها 25 درصد سلامت جامعه در دست مسئولین نظام سلامت است، ما بقی از طریق تعاملات بین بخشی، فرابخشی و همکاری های سازمان دیگر تامین می گردد، در مورد بیماری سالک هم همینطور است، چرا که تا وقتی دفع نادرست نخاله های ساختمانی و فاضلاب ها، لانه های موش، ساختمان سازی در تاغزارها و در نهایت موضوع بهم زدن اکوسیستم را داشته باشیم، نمی توان به طور کامل و جدی با این بیماری مبارزه و اقدامات کنترلی را انجام داد.
دکتر شیرانی اصل اول در جایگاه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک را آموزش عمومی مردم و افراد در معرض خطر عنوان نمود که در این راستا اقدامات گسترده ای برای آموزش های نکات کلی در خصوص بیماری سالک، استفاده از توری ها، پشه بندها در محیط های باز و ... در مدارس، ادارات و سطح شهر انجام گرفت.
رییس دانشگاه خاطر نشان کرد: در بحث پیشگیری و کنترل بیماری سالک در کنار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تعاملات و همکاری های دستگاه های دیگر از قبیل: استانداری، شهرداری، محیط زیست، منابع طبیعی و دیگر سازمان ها بسیار مهم و حیاتی می باشد و امیدواریم که با برگزاری اینگونه همایش ها و ارایه ایده های برتر و کاربردی، به نتایج مهم و قابل اجرا در جایگاه پیشگیری مانند واکسیناسیون علیه این بیماری برسیم.
سپس دکتر بهزاد امیری مدیر گروه بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، طی سخنرانی خود به وضعیت اپیدمیولوژی سالک در جهان پرداخت و افزود: بیش از یک میلیارد نفر در جهان در مناطق بومی لیشمانیوز زندگی می کنند و در معرض خطر عفونت قرار دارند.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر در 19 استان شامل حداقل 40 دانشگاه و دانشکده و حدود 150 شهرستان انتقال محلی سالک رخ می دهد و در طی سال های اخیر استان اصفهان، فارس، خراسان رضوی، خوزستان، ایلام، سمنان، کرمان و گلستان بیشترین موارد ابتلا به بیماری سالک در کشور را داشته اند.
دکتر امیری اندمیک بودن بیماری در 19 استان و بالغ بر 135 شهرستان کشور، عدم امکان حذف کامل مخزن بیماری (موش های صحرایی در سالک نوع روستایی) در کشور و در نتیجه نیاز به اقدامات کنترلی بصورت مداوم، مستمر و منظم، تغییرات آب و هوایی و بلایا، شرایط نامناسب زندگی مردم بخصوص در روستاها و حاشیه شهرها و همچنین محدودیت منابع مالی برای انجام اقدامات کنترل مخازن و کنترل ناقلین در کانون های بیماری را از چالش های برنامه کنترل سالک عنوان نمود.
وی در ادامه در خصوص برنامه های سالک طی سالهای 1400-1401 گفت: تدوین دستورالعمل کشوری مراقبت، مبارزه، پایش و ارزشیابی ناقلین و مخازن لیشمانیوز، توزیع دستگاه های کرایو به استان های کشور، جمع آوری اطلاعات بیماران مبتلا به سالک و کالا آزار سال 2021 جهت درج در سایت سازمان بهداشت جهانی از اقدامات اساسی در این خصوص بوده است.
دکتر امیری همچنین برگزاری دوره درمان سالک با هماهنگی مرکز پوست و جذام جهت پزشکان، دوره های آموزشی انگل شناسی برای کارشناسان و وبینارهای آموزشی درمان سالک ویژه کارشناسان و پزشکان را از دیگر اقدامات در جهت آموزش پیشگیری، کنترل و درمان بیماری سالک در کشور بیان نمود.
لازم به ذکر است مدیر گروه بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، تامین داروهای درمان سالک (گلوکانتیم، پارامومایسین، آمفولیش، میلته فوسین)، تامین اسپری دافع حشرات برای معاونت بهداشت امداد و درمان فراجا، تامین آنتی ژن DAT جهت تشخیص بیماران مبتلا به کالاآزار در شهرستان های آندمیک با هماهنگی دانشکده بهداشت دانشگاه تهران را از مهمترین اقدامات در سال گذشته و جاری عنوان کرد.
مهندس منصور شیشه فروش مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز در این همایش به بیان نقش حمایتی استانداری در کنترل بیماری سالک پرداخت.
وی سه کلید طلایی در مدیریت بحران را پیشگیری قبل از وقوع، انسجام و با ثبات بودن و طبق برنامه عمل کردن اظهار نمود و گفت: بحث تهیه و تولید واکسن علیه این بیماری، بهسازی محیط، تغییرات اقلیمی و مخاطرات آب و هوایی از عوامل مهم کنترل قبیله ای این بیماری می باشد.
مهندس شیشه فروش همچنین به کم آبی در استان های فارس، اصفهان و خراسان اشاره نمود و افزود: پاییز زودرس در فضاهای سبز، خشکی 600 هزار درخت در مسیر زاینده رود و خشک شدن 100 هزار هکتار اراضی کشاورزی باعث افزایش کانون های گردو غبار در استان شده است که منبعی برای لانه گذاری موش ها و افزایش پشه ها می باشد.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان از طرح ها و ایده های پژوهشگران دانشگاهی که منجر به تولید واکسن علیه بیماری سالک و احیای زاینده رود می گردد با توجه به شرایط خاص استان، استقبال نمود و گفت: استانداری اصفهان آمادگی کامل خود را برای حمایت و اجرای طرح های کاربردی و قابل اجرا در اصفهان اعلام می نماید.
شایان ذکر است در این همایش ملی دو روزه پنل های علمی مختلف برگزار و اساتید مربوطه در خصوص مباحث و ایده های خود از قبیل: درمان قطعی سالک با داروهای گیاهی، مقایسه اثر روش درمانی تزریق داخل ضایعه گلوکانتیم، بررسی ساختار شیمیایی و سمیت مگلومین آنتیمونیات سنتز شده در دانشکده داروسازی اصفهان و تهیه هیدروژولی حاوی نانو ذرات آن در مقایسه با مگلومین آنتیمونیات موجود در آمپول گلوکانتیم، تعیین ماده موثره عصاره پنبه دانه بر درمان لیشمانیوزی جلدی به بحث و تبادل نظر می پردازند.
- Log in to post comments
- 29 بازدید