رفتن به محتوای اصلی
x

غربالگری سرطان سینه برای زنان بالای ۳۰ سال ضروری است

مسئول ثبت و غربالگری سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: غربالگری سرطان سینه برای زنان بالای ۳۰ سال با توجه به شیوع بالای این بیماری و اهمیت تشخیص به موقع آن، ضروری است.

دکتر زهرا روانخواه در گفت و گویی افزود: میزان بُروز سرطان سینه در استان اصفهان رو به افزایش است و این بیماری، شایع ترین نوع سرطان در میان زنان بشمار می آید.

وی با بیان اینکه اصفهان جزو استان های با بُروز بالای سرطان سینه در کشور است، اظهار داشت: حدود نیمی از بیماران مبتلا به سرطان سینه کمتر از ۵۰ سال سن دارند بهمین دلیل غربالگری این نوع بیماری برای زنان بالای ۳۰ سال توصیه و تاکید می شود.

وی با اشاره به اینکه بر اساس آخرین آمار موجود در سال ۹۷ حدود یکهزار و ۶۵۰ بیمار جدید مبتلا به سرطان سینه در استان اصفهان شناسایی شد، اضافه کرد: این تعداد نسبت به سال قبل آن یعنی ۹۶ حدود یکصد نفر افزایش یافت.

دکتر روانخواه با اشاره به اینکه زنان می توانند با مراجعه به مراکز بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در همه شهرها و روستاها از خدمات غربالگری سرطان سینه بهره مند شوند، گفت: در این غربالگری، علاوه بر آموزش علائم سرطان، اقدامات لازم برای تشخیص به موقع بیماری و شناسایی آن انجام می شود.

وی از جمله علائم سرطان سینه را وجود توده، تغییر در قرینه بودن، قوام بافت، تغییرات پوستی و رنگ و ترشحات خونی سینه عنوان و خاطرنشان کرد: اگر زنان هر یک از این علائم را در بدن خود مشاهده کردند در اسرع وقت به مراکز بهداشتی یا پزشک بویژه متخصص جراحی فعال در زمینه سرطان سینه مراجعه کنند.

مسئول ثبت و غربالگری سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مهمترین عوامل پیشگیری کننده از ابتلا به سرطان سینه را سبک زندگی سالم، وزن متعادل، ورزش، تغذیه سالم و مصرف نکردن دخانیات و الکل دانست و تصریح کرد: گسترش زندگی شهرنشینی، بالا رفتن میانگین سنی جمعیت، مسائل ژنتیکی، آلاینده های محیطی و افزایش استعمال سیگار و قلیان در بین زنان در سال های اخیر بر رشد این بیماری تاثیر داشته است.

دکتر روانخواه با تاکید بر اینکه سرطان سینه در صورت تشخیص به موقع، درمان پذیری بالایی دارد، افزود: غربالگری این نوع سرطان در کشورهای پیشرفته از ۵۰ سالگی آغاز اما در کشورمان این کار از بالای ۳۰ سالگی توصیه می شود.

وی، سن اولین بارداری و شیردهی را نیز در ابتلا به سرطان سینه در میان زنان موثر دانست و توضیح داد: مطالعات نشان می دهد زنانی که نخستین بارداری آن بالای ۳۵ سالگی باشد احتمال ابتلا به سرطان سینه در آنها مقداری بالاتر می رود.

وی درباره آخرین وضعیت طرح غربالگری سرطان سینه برای زنان در شهر اصفهان گفت: این برنامه از سال گذشته در دستور کار معاونت بهداشتی دانشگاه قرار گرفت اما در چند ماه اخیر، پیک‌های همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ بر آن تاثیر گذاشت.

دکتر روانخواه افزود: این طرح همچنان در مراکز بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در حال اجراست و زنان می توانند با مراجعه به این مراکز از خدمات رایگان آن استفاده کنند.

به گفته وی، زنان در شهرهای کوچک و روستاها استقبال بهتری از غربالگری سرطان سینه دارند اما در شهرهای بزرگ از جمله کلانشهر اصفهان این موضوع از سوی زنان چندان جدی گرفته نمی شود.

شایان ذکر است سرطان سینه به رشد کنترل نشده سلول‌های پوشش داخلی مجرای شیری یا لوبول گفته می شود؛ از نشانه های آن می توان به وجود توده در هر ناحیه از سینه و زیر بغل، درد یا حساسیت در سینه، هر گونه تغییر شکل، رنگ و اندازه در سینه و هرگونه ترشح روشن یا خونی از سینه اشاره کرد.