رفتن به محتوای اصلی
x

پویش ملی پوکی استخوان /نوشابه گازدار جذب کلسیم غذا را مختل و زمینه پوکی استخوان را ایجاد می کند

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاکید بر مصرف کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی روزانه، مصرف بی رویه نمک و نوشابه گازدار را زمینه ساز پوکی استخوان عنوان کرد.

دکتر احمد اسماعیل زاده، در گفت و گو با وبدا، با اشاره به پویش ملی پیشگیری از پوکی استخوان، بر حفظ تراکم استخوان ها در طول زندگی تاکید کرد و افزود: برای کمک به قوی نگه داشتن استخوان ها و کاهش سرعت کاهش تراکم استخوان، باید ورزش منظم انجام دهید. فعالیت بدنی و ورزش به قوی و سالم ماندن استخوان ها در طول زندگی کمک می کند.

وی بر حفظ وزن استاندارد تاکید و عنوان کرد: کمبود وزن و لاغری مفرط، ممکن است خطر پوکی استخوان را افزایش دهد. برای مثال، پوکی استخوان در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی شایع تر است.

-کلسیم و ویتامین D، دو الزام اساسی برای داشتن استخوان سالم

دکتر اسماعیل زاده با بیان اینکه یک رژیم غذایی سالم با کلسیم و ویتامین D کافی در طول زندگی برای سلامت استخوان مهم است، بر پرهیز از استعمال دخانیات و دوری از مصرف الکل تاکید کرد و در ادامه گفت: روزانه ۲ تا ۴ سهم از گروه شیر و مواد لبنی که تامین کننده بخش عمده کلسیم موردنیاز روزانه است، مصرف کنید.

وی ادامه داد: هر سهم از این گروه برابر با یک لیوان شیر یا ماست و یا 45 تا 60 گرم پنیر کم نمک و یا سه چهارم لیوان کشک با غلطت متوسط است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: سایر منابع غذایی کلسیم مانند حبوبات، مغزهایی مانند بادام و کنجد و سبزی های برگی، مانند انواع کلم را نیز در برنامه غذایی خود بگنجانید. 

وی با بیان اینکه ماهی کیلکا و ساردین نیز از منابع خوب کلسیم محسوب می شوند، تصریح کرد: مصرف مواد عذایی حاوی منیزیم که در استحکام استخوانها نقش مهمی دارند، مانند بادام زمینی فندق، گردو، نخود، عدس، گوشت بدون چربی، سبزی های سبز و انواع ماهی را فراموش نکنید.

دکتر اسماعیل زاده از مصرف زیاد فسفر (موجود در غذاهای فرایند شده حاوی مواد نگهدارنده، مانند سوسیس و کالباس و نوشیدنی های کولادار ) پرهیزکنید؛ بخصوص نوشابه های گازدار بدلیل میزان فسفات بالا جذب کلسیم غذا را مختل کرده و زمینه را برای پوکی استخوان فراهم می کند.

وی گفت: برای جذب کلسیم باید ویتامین D (حدود 400 واحد بین المللی در روز) را از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن (زرده تخم مرغ، جگر، ماهی) بدست آورید. مدت زمان استفاده از نور خورشید حدود 10 دقیقه در روز و حداقل دو تا سه بار در هفته است و کافیست که صورت و دست ها و بازوها در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرد، در غیر این صورت روزانه یک مکمل ویتامین D هزار واحدی یا ماهانه یک مکمل 50 هزار واحدی ویتامین دی مصرف کنید.

-نمک زیاد منجر به دفع کلسیم می شود

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه نمک زیاد، کلسیم را از استخوان‌ها جدا می‌کند و باعث دفع آن از طریق ادرار می‌شود، یادآور شد: دفع کلسیم، باعث نازک شدن و پوکی استخوان می‌شود. برای کاهش خطر پوکی استخوان، مصرف نمک باید کاهش ‌یابد.

وی در پایان تاکید کرد: بنابراین برای سلامت استخوانهای خود، حتما روزانه مصرف شیر یا ماست یا کشک را فراموش نکنید.

پویش_ملی_پوکی_استخوان_ورزش_ویتامین_D_کلسیم